Zabawy ze skakankami #warsztaty

Zabawy ze skakankami to 艣wietny pomys艂 na zabaw臋 bez wzgl臋du na wiek!

1. Przeskoki– skaczemy na skakance obun贸偶 w prz贸d i w ty艂 przez 30s. Liczymy ile przeskok贸w uda si臋 zrobi膰. Je艣li mamy miejsce w domu:)
  2. Skoki przez skakank臋– dwie osoby trzymaj膮 naci膮gni臋t膮 skakank臋/link臋 nad pod艂og膮. Trzecia osoba przeskakuje nad skakank膮 tak, aby jej nie dotkn膮膰. Trzymaj膮cy podnosz膮 skakank臋 coraz wy偶ej.
  3. Hawaje-  dwie osoby trzymaj膮 naci膮gni臋t膮 skakank臋/link臋 wysoko nad pod艂og膮. Trzecia osoba przechodzi pod skakank膮 wyginaj膮c sie do ty艂u, klatka piersiowa skierowana do skakanki. Staramy si臋 nie dotkn膮膰 skakanki. Trzymaj膮cy podnosz膮 skakank臋 w ka偶dym kolejnym przej艣ciu coraz ni偶ej zwi臋kszaj膮c trudno艣膰.
  4. K贸艂ka– skakanki nale偶y tak zawi膮za膰, aby tworzy艂y k贸艂ka. Zr贸bcie konkurs, w kt贸rym nale偶y jak najszybciej prze艂o偶y膰 skakank臋 przez g艂ow臋, nast臋pnie przez ca艂e cia艂o, po czym po艂o偶y膰 skakank臋 na ziemi. W drugiej wersji przek艂adamy skakank臋 od strony n贸g.
  5. Przejd藕 przez skakank臋– trzymaj膮c w r臋kach z艂o偶on膮 2 razy skakank臋 wykonujemy przej艣cie przez skakank臋 wysoko unosz膮c kolana do przodu i ty艂em.
  6. Przeskocz- skakanka le偶y na pod艂odze. Przeskoki obun贸偶 przez skakank臋 do przodu i ty艂em tak, aby nie dotkn膮膰 skakanki.
  7. Obr贸t– teraz sta艅 w rozkroku tak, aby skakanka le偶a艂a pomi臋dzy nogami. Wykonaj poskok z p贸艂 obrotem. Skakanka po wyl膮dowanie powinna by膰 dalej pomi臋dzy nogami. P贸藕niej wykonaj ca艂y obr贸t.
  8. Tip topy– skakanka le偶y na pod艂odze. Przechodzimy po skakance stopa za stop膮. Sprawdzamy ile krok贸w liczy skakanka. Staramy si臋 nie spa艣膰 ze skakanki.
  9. Brzuszki- w siadzie ugi臋tym skakanka zaczepiona o stopy. Wykonanie wyprost贸w i ugi臋膰 n贸g
  10. Grzbiet- le偶enie przodem, skakanka trzymana w r臋kach wyci膮gni臋tych do przodu. Unoszenie r膮k ze skakank膮.

Realizacja projekt贸w Stowarzyszenia Sportowego 鈥濧ltius鈥 we Wroc艂awiu jest mo偶liwa dzi臋ki 艣rodkom finansowym pochodz膮cym z Gminy Wroc艂aw i wsparciu Prezydenta Wroc艂awia 鈥 Pana Jacka Sutryka.